niedziela, 18 grudnia 2022

PIERNIK POMARAŃCZOWY

Składniki:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2,5 łyżki miodu 
  • 540 g mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 g margaryny

Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Kandyzowaną skórkę pomarańczy rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu lub posiekać. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać miód, sok z pomarańczy i jogurt, wymieszać. Na koniec dodać partiami przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Następnie dodać rozdrobnioną skórkę kandyzowana pomarańczy, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print