Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 250 g margaryny
Sernik:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 500 g białego sera
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 125 g margaryny
Przygotowanie:
Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.
Sernik - ser biały skręcić raz lub dwa razy. margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do schłodzenia. Jajka ubijamy z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe, wymieszać robotem. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części schłodzonego ciasta, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na koniec wierzch rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem.
Piec ok 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz