Składniki:
Masa:
- 375 g margaryny (1,5 kostki)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 - 4 łyżki kakao
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- opakowanie herbatników o smaku maślanym (100g)
- 2 opakowania wafli
Przygotowanie:
Masa - margarynę rozpuścić z wodą, następnie dodać szklankę cukru rozpuścić, na końcu wsypać kakao. Masę odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać słoiczek dżemu z czarnej porzeczki. Dobrze wymieszać. Następnie pokruszyć herbatniki i dodać do masy. Na koniec za pomocą blendera zbledowac na jednolitą masę.
Gotową masą przełożyć wafle, ostatnią warstwę kremu przykryć suchym waflem i całość docisnąć. Na koniec całość obciążyć by wszystko się ładnie zlepiło np. deską drewnianą do krojenia i pozostawiać na kilka godzin. Ja osobiście przekładam wieczorem wafle i pozostawiam na noc w chłodnym miejscu, a na drugi dzień rano kroje w kwadraty, prostokąty lub rąby.
Rada:
- Ilość kakao można dodać większą uzależnione jest od jakości kupionego kakao tylko trzeba uważać by masa nie była zbyt gorzka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz