niedziela, 9 października 2022

OWOCE JESIENI

Składniki:

Ciasto: 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 całe jajka 
Owoce:
  • 0,5 kg białego winogrona
  • 0,5 kg czerwonego winogrona
  • 0,5 kg śliwek
  • 0,5 jabłek
  • 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Owoce jabłka obrać i brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę. Śliwkę dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i każdą połówkę przekroić na pół. Winogron biały i czerwony opłukać i usunąć z łodyżek. Do rondelka przełożyć jabłka i śliwkę podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku, dodać winogron i cukier. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku arbuzowym, mieszamy, a następnie dodać żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia.
Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki arbuzowej, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku).

Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki. 

Przełożenie:
Do szczelnej blachy posmarowanej masłem wyłożyć jeden rozwałkowany placek ciasta, następnie wyłożyć całą masę owocową i bardzo delikatnie położyć drugi płat ciasta. 
Piec 45-50 minut w temperaturze 180-200 stopni C. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print