Składniki:
Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 całe jajka
- 0,5 kg białego winogrona
- 0,5 kg czerwonego winogrona
- 0,5 kg śliwek
- 0,5 jabłek
- 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym
- cukier do smaku
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Owoce jabłka obrać i brać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę. Śliwkę dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i każdą połówkę przekroić na pół. Winogron biały i czerwony opłukać i usunąć z łodyżek. Do rondelka przełożyć jabłka i śliwkę podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku, dodać winogron i cukier. Następnie do gorących owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku arbuzowym, mieszamy, a następnie dodać żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia.
Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki arbuzowej, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku).
Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki.
Przełożenie:
Do szczelnej blachy posmarowanej masłem wyłożyć jeden rozwałkowany placek ciasta, następnie wyłożyć całą masę owocową i bardzo delikatnie położyć drugi płat ciasta.
Piec 45-50 minut w temperaturze 180-200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz