Masa serowa:
- 750 g sera białego sera
- 0,5 szklanki cukru
- 300 ml mleka
- 330 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek żelatyny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżki kawy cappuccino o smaku czekoladowo wiśniowym
- 375 g margaryny
Esencja herbaciana:
- 3 torebki herbaty earl grey
- 400 ml gorącej wody
- 1 łyżka wyciśniętego soku cytrynowego
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 700 ml gorącej wody
- biszkopty podłużne (36 sztuk)
Przygotowanie:
Galaretka cytrynowa - 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Nasączenie - 3 torebki herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego naparu wyjąć wszystkie torebki herbaty i rozcieńczyć napar w 200 - 250 ml zimnej przygotowanej wody. Można dodać trochę więcej wody jeśli zbyt mocny wyjdzie nam nasączenie. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać. Można doprawić cukrem do smaku.
Masa serowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. Śmietankę 30% ubić na sztywną pianę. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie zmiksować robotem. Dodać ubitą na sztywno śmietankę i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodać wyciśnięty sok z cytryny i szpatułką lub łyżką wymieszać. Natomiast do drugiej części masy serowej dodać proszek cappuccino i również za pomocą szpatułki lub łyżki wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy cały masę cappuccino, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut do lekkiego stężenia. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w herbacie i wykładamy całą masę serową cytrynową, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 60 minut do stężenia masy. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz