Składniki:
Ciasto:- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 190 g jogurtu naturalnego
- 1 olejek waniliowy
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić w średnią kostkę.
Ciasto - margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt naturalny - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę śliwki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz