niedziela, 17 lipca 2022

BABKA WANILIOWA ZE ŚLIWKĄ

Składniki:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1 olejek waniliowy
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji

Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić w średnią kostkę. 

Ciasto - margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt naturalny - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę śliwki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. 

Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.  
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka". 
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print