Składniki:
Ciasto:
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 250 g margaryny
- 4 opakowania kiśli o smaku malinowym
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa waniliowa:
- 2 opakowania budyni waniliowych
- 0,5 litra mleka
- 250 g serka mascarpone
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 0,5 łyżeczki aromatu w proszku waniliowego
Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 700 ml gorącej wody
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kiślami przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kiślami - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Galaretka truskawkowa - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać aromat waniliowy w proszku i ponownie wymieszać.
Przełożenie:
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Do tortownicy o wymiarach ciasta na spód kładziemy 1 blat ciasta. Na ciasto wykładamy pół masy waniliowej, wyrównujemy wierzch. Następnie bardzo delikatnie kładziemy drugi blat ciasta i wykładamy pozostały krem waniliowy, wyrównujemy wierzch. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz