niedziela, 24 lipca 2022

KISIELÓWKA Z KREMEM W GALARETCE

Składniki:

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 250 g margaryny
  • 4 opakowania kiśli o smaku malinowym
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyni waniliowych
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki aromatu w proszku waniliowego
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 700 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kiślami przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kiślami - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Galaretka truskawkowa - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać aromat waniliowy w proszku i ponownie wymieszać.

Przełożenie:
Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Do tortownicy o wymiarach ciasta na spód kładziemy 1 blat ciasta. Na ciasto wykładamy pół masy waniliowej, wyrównujemy wierzch. Następnie bardzo delikatnie kładziemy drugi blat ciasta i wykładamy pozostały krem waniliowy, wyrównujemy wierzch. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print