niedziela, 27 lutego 2022

CIASTO KOKOSOWE Z BORÓWKĄ

 Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 150 g jogurtu kokosowo  migdałowego
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 300 g borówki amerykańskiej
Dodatkowo:
  • żółte wiórki kokosowe do posypania ciasta
  • ok. 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić.. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem kokosowym do momentu zbielenia. Następnie dodać rozpuszczoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Następnie dodać borówkę amerykańską i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec 40 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po wystudzeniu ciasta w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i na wierzchu ciasta zrobić esy floresy. Na koniec wierzch posypać żółtymi wiórkami kokosowymi.


2 komentarze:

drukuj/print