niedziela, 13 lutego 2022

AFRODYZJAK

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 250 g margaryny
Sernik:
  • 1 kg białego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 opakowania budyni o smaku waniliowym bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
U mnie szklanka ma 200 ml.

Przygotowanie:
Ciasto czekoladowe - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Czekoladę gorzka rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodajemy cukier, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę gorzką. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto podzielić (na spód 3/4 części ciasta i dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde). Pozostałe ciasto lekko schłodzić (wykroimy serduszka).
Na drugi dzień mniejszą część ciasta czekoladowego wyrobić lekko i rozwałkować na oprószonej mace stolnicy. Z tak przygotowanego ciasta wykroić 16 serduszek.  

Sernik - brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę. Ser biały skręcić raz lub dwa razy. 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Dodać ugotowany budyń waniliowy i ponownie utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać w proszku 2 opakowania budyni waniliowych i aromat waniliowy w proszku, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i za pomocą łyżki wymieszać.  

Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do tak przygotowanej tortownicy na spód ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach 3/4 części schłodzonego ciasta, Następnie dłonią lekko dociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na koniec jeden obok drugiego układamy wykrojone wcześniej serduszka. 
Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


1 komentarz:

drukuj/print