niedziela, 20 lutego 2022

SŁODKA CHWILA

Składniki:

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jabłka
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 50 g suszonej moreli 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 opakowania kiśli o smaku cytrynowym (38g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka startej kandyzowanej skórki cytrynowej
Kruszonka migdałowa:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Jabłka -  obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę. 

Bakalie - Morele pokroić w drobną kostkę. Rodzynki i morele sparzyć - odcedzić

Kruszonka - Płatki migdałowe bardzo drobno rozdrobić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza, tak by powstała mączka migdałowa. Do miski wsypać mąkę, cukier i zmielone migały - wymieszać. Następnie dodać margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego schłodzenia. 

Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i bakalie i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Na koniec wierzch posypać kruszonką migdałową. 
Piec około 40 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.


2 komentarze:

drukuj/print