Składniki:
Ciasto:
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jabłka
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 50 g suszonej moreli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 opakowania kiśli o smaku cytrynowym (38g)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1 łyżka startej kandyzowanej skórki cytrynowej
Kruszonka migdałowa:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę.
Bakalie - Morele pokroić w drobną kostkę. Rodzynki i morele sparzyć - odcedzić
Kruszonka - Płatki migdałowe bardzo drobno rozdrobić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza, tak by powstała mączka migdałowa. Do miski wsypać mąkę, cukier i zmielone migały - wymieszać. Następnie dodać margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego schłodzenia.
Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i bakalie i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Na koniec wierzch posypać kruszonką migdałową.
Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Lubię taką słodką chwilę :)
OdpowiedzUsuń:-) serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń