Składniki:
Biszkopt cytrynowy:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru cytrynowego
- 200 g margaryny
- 2 łyżki oleju
- 190 g jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 olejek cytrynowy
Krem miodowy:
- 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- 4 łyżeczki kremu o smaku miodu z cytryną i ekstraktem mięty
Krem bakaliowy:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200 g rodzynek sułtańskich
- 50 g żurawiny suszonej
- 6 szt. moreli
- 3 szt. śliwek węgierek
Dekoracja:
- perełki cukrowe średnie różowe
- kuleczki cukrowe drobne białe
- posypka waflowa różowa
Biszkopt cytrynowy - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Krem miodowy - 2 opakowania budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem o smaku miodu z cytryną i miętą. Dokładnie wymieszać.
Krem bakaliowy - czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Rodzynki, żurawinę sparzyć i odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę morelę i śliwkę, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować krem bakaliowy i delikatnie rozsmarować połowę kremu miodowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem miodowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz