Biszkopt cytrynowy:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 200 g margaryny
- 2 łyżki oleju
- 190 g jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 olejek cytrynowy
- 4 jabłka
Krem cytrynowy:
- 2 opakowania budyni cytrynowych bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 500 ml mleka
- 250 g margaryny
- sok wyciśnięty z 3 - 4 cytryn
Dekoracja:
- garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią kostkę.
Biszkopt cytrynowy - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w średnią kostkę jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Krem cytrynowy - 2 opakowania budyni cytrynowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać porcjami wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu cytrynowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem cytrynowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch posypać płatkami czekoladowymi lub startą gorzka czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz