niedziela, 31 stycznia 2021

CYTRYNÓWKA

 Biszkopt cytrynowy:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 olejek cytrynowy
  • 4 jabłka
Krem cytrynowy:
  • 2 opakowania budyni cytrynowych bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g margaryny
  • sok wyciśnięty z 3 - 4 cytryn

Dekoracja:
  • garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią kostkę. 

Biszkopt cytrynowy - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w średnią kostkę jabłka i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. 
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Krem cytrynowy - 2 opakowania budyni cytrynowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać porcjami wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu cytrynowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem cytrynowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch posypać płatkami czekoladowymi lub startą gorzka czekoladą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print