Składniki:
Muffiny cytrynowe:
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Budyń czekoladowy:
- 1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym
- 2 łyżki cukru
- 0,5 litra mleka
Krem czekoladowy:
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie:
Budyń czekoladowy - 1 opakowanie budyniu rozpuścić w 3/4 szklane zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do wystudzenia.
Muffiny cytrynowe - przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, W drugiej roztrzepać jajko z cukrem na kogel mogel, dodać olej i mleko - wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie dodać sok i skórkę otarta z cytryny, wymieszać. Do płynnych składników dodać suche składniki i za pomocą trzepaczki wymieszać. Nie używamy robota.
Krem czekoladowy - cukier puder przesiać. w misce za pomocą robota utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem pudrem do momentu powstania puszystej masy. Następnie nadal miksując dodajemy partiami serek mascarpone, ja dodałam go 3 partiami. Miksujemy cały czas do momentu, aż uzyskamy puszysty krem. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać za pomocą robota najpierw na wysokich obrotach, a następnie zmniejszamy i ubijamy jeszcze przez kilka minut. Gotowy krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i dobrać odpowiednia końcówkę.
Przełożenie:
Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta (ok. 1/3 wysokości foremki na muffinki), następnie 1 łyżeczkę budyniu czekoladowego, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z przepisu wyszło mi 16 sztuk muffinek.
Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po upieczeniu muffinek i całkowitym ich wystudzeniu wierzch babeczek udekorować według uznania kremem czekoladowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz