niedziela, 11 października 2020

SEZAMEK Z KREMEM

Składniki:

Biszkopt sezamowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki pasty tahini (sezamowej) ok. 150 g
  • 100g margaryny
  • 1 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
Kruszonka kokosowa:

  • 100 g maki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g margaryny
Masa kakaowa:
  • 2 opakowania budyni czekoladowych
  • 0,5 l mleka
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 olejek spirytusowy arakowy
Przygotowanie:
Biszkopt sezamowy -  margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać sól. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysta masę. Dodać pastę tahini (sezamową), wymieszać, następnie dodać rozpuszczoną margarynę i olej, wymieszać za pomocą robota. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać porcjami mleko - wymieszać robotem. Ciasto wychodzi lekko gęste.
Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki  smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe ciasto sezamowe, wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta rozsypujemy równomiernie kruszonką.
Piec około 45 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Kruszonka kokosowa - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami nie zagniatać. 

Masa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy arakowy. Dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą masę kakaową, wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta z kruszonką kokosową. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print