niedziela, 18 października 2020

SERNIK ORZECHOWY

Składniki:

Ciasto kruche orzechowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 200 g orzeszków ziemnych
Masa serowa o smaku masła orzechowego:
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 - 6 łyżek masła orzechowego z solą
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg białego sera
Dodatkowo:
  • 2 - 3 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Ser biały skręcić raz lub dwa razy.

Orzeszki ziemne - zmielić przez kilka sekund za pomocą elektronicznego rozdrabniacza, tak aby powstały maleńkie kawałeczki orzeszków. W przypadku gdy nie posiadamy urządzenia wystarczy drobno pokroić. 

Ciasto orzechowe - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i orzeszki ziemne, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde.

Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać masło orzechowe  i za pomocą robota dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 

Przełożenie:
Na blachę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej margaryną zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta orzechowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam/oklepuję by ładnie cię skleiło. Następnie na cieście rozsmarowujemy cienką warstwę poideł śliwkowych. Na powidła śliwkowe wykładamy cała masę serową, wyrównujemy wierzch. Na koniec ścieramy pozostała część ciasta orzechowego. 
Piec 45 - 55 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print