Składniki:
- 100 g ryżu (1 woreczek)
- 2 jajka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 uda z kurczaka
- sól
- mielony czarny pieprz
- mielona słodka papryka
- 2 łyżki koperku
- 0,5 małej cebuli czerwonej
Sos winegret:
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
- 1 łyżeczka koperku
- 1/4 łyżeczki natki pietruszki
- 2 ziarna gorczycy (rozetrzeć w moździerzu)
- kilka kropli octu winnego
Sposób przygotowania:
Sałatka - we wrzącej osolonej wodzie ugotować ryż według opisu na opakowaniu. Ryż odsączyć i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Uda z kurczaka natrzeć papryką słodką i obsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na ręczniku kuchennym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Kukurydze odsączyć z zalewy. Do dużej miski wsypać odparowany i wystudzony ryż. Następnie dodać kurczaka, kukurydzę, jajka oraz koperek - wymieszać. Doprawić do smaku według uznania mielonym pieprzem i papryką słodką ewentualnie dosolić.
Sos winegret - do kubka wlać oliwę. Dodać suszony szczypiorek, koperek, natkę pietruszki i roztarte ziarna gorczycy - wymieszać i dodać do smaku kilka kropli octu winnego - dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowym sosem polewamy sałatkę sosem przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz