Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa kawowo - czekoladowa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki cappuccino o smaku czekoladowym
- 250 g margaryny z dodatkiem masła
- 0,5 litra mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 700 ml gorącej wody
Biszkopt ciemny-
 na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, 
zaś boki posmarować 
masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
 pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
 zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i 
kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Masa kawowo - czekoladowa - 
 ugotować budyń z 2 opakowań budyni śmietankowych w 1/2 litra mleka - 
wystudzić. Następnie margarynę 
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 3 łyżki cukru, ubijać do momentu 
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 3/4 szklanki kawy cappuccino w proszku. Dobrze 
wymieszać. Na koniec dodać startą drobno czekoladę gorzką. Wymieszać.
Przełożenie:
Przełożenie:
Biszkopt
 najlepiej upiec dzień wcześniej i przekroić na 2 blaty. Na spód 
tortownicy o wymiarach 24 x 24
 cm włożyć 1 część biszkoptu i wyłożyć połowę masy kawowo - czekoladowej. Następnie na krem wyłożyć 
delikatnie drugi blat biszkopta i posmarować pozostałym 
kremem. Wyrównać. Wstawić do 
lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać 
tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego 
stężenia galaretki.
 

 
Smakowicie prezentuje się to ciasto :)
OdpowiedzUsuń...a jeszcze lepiej smakuje, dziękuję ☺serdecznie pozdrawiam ☺
Usuń