Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa kawowo - czekoladowa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szklanki cappuccino o smaku czekoladowym
- 250 g margaryny z dodatkiem masła
- 0,5 litra mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 700 ml gorącej wody
Biszkopt ciemny-
na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i
kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.
Masa kawowo - czekoladowa -
ugotować budyń z 2 opakowań budyni śmietankowych w 1/2 litra mleka -
wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać 3 łyżki cukru, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Następnie dodać 3/4 szklanki kawy cappuccino w proszku. Dobrze
wymieszać. Na koniec dodać startą drobno czekoladę gorzką. Wymieszać.
Przełożenie:
Przełożenie:
Biszkopt
najlepiej upiec dzień wcześniej i przekroić na 2 blaty. Na spód
tortownicy o wymiarach 24 x 24
cm włożyć 1 część biszkoptu i wyłożyć połowę masy kawowo - czekoladowej. Następnie na krem wyłożyć
delikatnie drugi blat biszkopta i posmarować pozostałym
kremem. Wyrównać. Wstawić do
lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać
tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego
stężenia galaretki.
Smakowicie prezentuje się to ciasto :)
OdpowiedzUsuń...a jeszcze lepiej smakuje, dziękuję ☺serdecznie pozdrawiam ☺
Usuń