- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 175 g jogurtu naturalnego
- 250 ml coca cola
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Margarynę
rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem i
cukrem waniliowym ubić na kogel mogel. Dodać przestudzoną
margarynę, jogurt naturalny o napój coca colę i za pomocą trzepaczki wymieszać. Następnie dodać
przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao -
dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać drobno pokrojoną czekoladę gorzką - wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka".Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz