niedziela, 11 sierpnia 2019

ŚLIWKOWY PRZEKŁADANIEC

Składniki:
Masa śliwkowa:
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej
Masa waniliowa:
  • 2 opakowani budyni waniliowych
  • 0,5 litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
 Nasączenie:
  • 0,5 litr gorącej wody
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki soku barmańskiego o smaku waniliowym
 Dodatkowo:
  • 54 szt. podłużnych biszkoptów
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki jagodowo- jeżynowej. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę można przygotować dzień wcześniej i pozostawić do lekkiego stężenia. Uwaga! nie wkładamy do lodówki. W przypadku, gdy za bardzo nam stężeje wystarczy lekko podgrzać na małym ogniu. 

Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkoptu ułożyć jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Następnie każdy biszkopt nasączyć po 1 łyżce kawą. Na biszkopty wyłożyć całą masę śliwkową. Wyrównać. Następnie na masie śliwkowej układamy kolejną warstwę biszkoptów tym razem nasączamy w kawie. i przykrywamy całym kremem waniliowym. Wyrównać. Na koniec torcik posypać drobno startą gorzką czekoladą. Deser wkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie masa śliwkowa zastygnie. 
Rada:
  • do masy śliwkowej zamiast galaretek jagodowo - jeżynowej można użyć galaretek o smaku owoców leśnych lub wiśniowej
  • zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)
  • zamiast syropu barmańskiego o smaku waniliowym można użyć olejka waniliowego, esencji waniliowej lub cukru waniliowego.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print