Masa śliwkowa:
- 1 kg śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej
- 2 opakowani budyni waniliowych
- 0,5 litra mleka
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 olejek spirytusowy waniliowy
- 0,5 litr gorącej wody
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżki soku barmańskiego o smaku waniliowym
- 54 szt. podłużnych biszkoptów
- 100 g gorzkiej czekolady
Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko odparuje woda. Następnie do gorących śliwek dodać 2 opakowania galaretki jagodowo- jeżynowej. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Masę można przygotować dzień wcześniej i pozostawić do lekkiego stężenia. Uwaga! nie wkładamy do lodówki. W przypadku, gdy za bardzo nam stężeje wystarczy lekko podgrzać na małym ogniu.
Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkoptu ułożyć jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Następnie każdy biszkopt nasączyć po 1 łyżce kawą. Na biszkopty wyłożyć całą masę śliwkową. Wyrównać. Następnie na masie śliwkowej układamy kolejną warstwę biszkoptów tym razem nasączamy w kawie. i przykrywamy całym kremem waniliowym. Wyrównać. Na koniec torcik posypać drobno startą gorzką czekoladą. Deser wkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie masa śliwkowa zastygnie.
Rada:
- do masy śliwkowej zamiast galaretek jagodowo - jeżynowej można użyć galaretek o smaku owoców leśnych lub wiśniowej
- zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć kawy espresso, zaparzonej naturalnej kawy (należy odcedzić fusy)
- zamiast syropu barmańskiego o smaku waniliowym można użyć olejka waniliowego, esencji waniliowej lub cukru waniliowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz