niedziela, 3 marca 2019

BABKA CYTRYNOWA JOGURTOWA

Składniki:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 łyżki cukru cytrynowego
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 olejek cytrynowy
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzoną babką oprószyć cukrem pudrem.

Rada:
  • zamiast cukru cytrynowego można dodać skórkę otartą z 1 cytryny
  • ciasto można piec w klasycznej keksówce (30 x 11 cm) lub w formie na babkę. 
Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. bardzo lubię taką babkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, ogólnie bardzo lubię ciasta ucierane dlatego wymyślam różne warianty. Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń

drukuj/print