sobota, 30 marca 2019

MUFFINY OWSIANE Z CYNAMONEM

30 kwietnia to Światowy Dzień Muffinka. Muffinki pochodzą z Anglii i powstały na przełomie X i XI wieku. Obecnie Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie. 
 
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  •  0,5 szklanki cukru kryształ
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rodzynki sparzyć i przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane - wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać mleko i olej  - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche i za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać. Na koniec dodać sparzone rodzynki, delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości papilotki na muffinki, wierzch posypać płatkami owsianymi.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Z przepisu wyszło mi 15 sztuk muffinek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print