- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru pomarańczowego
- 200 g margaryny
- 190 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 puszka mandarynek
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Filety z mandarynek przekroić na pół. Mąkę
pszenną i mąkę
ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia oraz kakao - przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem pomarańczowym na puszystą masę, do momentu
zbielenia jajek. Następnie dodać przestudzoną margarynę i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną z proszkiem do
pieczenia i kakao - zmiksować na gładką masę. Następnie do ciasta dodać przekrojone na pół filety z mandarynek i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni C.Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Rada:
- zamiast cukru pomarańczowego można dodać skórkę otartą z połowy pomarańczy;
- zamiast mandarynek z puszki możemy użyć świeżych około 5-6 sztuk;
- gdy używamy świeżych mandarynek należy je obrać, dokładnie usunąć skórkę, miąż podzielić na cząstki;
- filetowanie mandarynek robimy w ten sam sposób jak filetowanie pomarańczy - znajdziecie pod linkiem http://ciastkadomoweslodkosci.blogspot.com/2015/05/filetowanie-pomaranczy.html
- jeśli chcemy, by ciasto było wysokie należy je upiec w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm lub w formie na babce o średnicy 21 cm.
Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks
OdpowiedzUsuń