- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2 łyżki cukru cytrynowego
- 200 g margaryny
- 2 łyżki oleju
- 190 g jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 olejek cytrynowy
Mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy
do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować.
Na
koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą.
Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Wystudzoną babką oprószyć cukrem pudrem.
Rada:
- zamiast cukru cytrynowego można dodać skórkę otartą z 1 cytryny
- ciasto można piec w klasycznej keksówce (30 x 11 cm) lub w formie na babkę.
bardzo lubię taką babkę
OdpowiedzUsuńJa również, ogólnie bardzo lubię ciasta ucierane dlatego wymyślam różne warianty. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń