Bardzo smaczne ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki posypane kokosową kruszonką. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu ze składników, które zawsze mamy pod ręką.
Ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3/4szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 olejek waniliowy
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g wiórek kokosowych
- 80 g margaryny
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Kruszonka - mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać.
Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodać olej, olejek waniliowy i jogurt naturalny - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą - zmiksować na gładką masę.
Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód tortownicy wylać 1/3 ciasta, na wierzch wyłożyć punktowo dżem z czarnej porzeczki, następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto. Na koniec na wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonkę kokosową.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodać olej, olejek waniliowy i jogurt naturalny - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą - zmiksować na gładką masę.
Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód tortownicy wylać 1/3 ciasta, na wierzch wyłożyć punktowo dżem z czarnej porzeczki, następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto. Na koniec na wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonkę kokosową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz