- 4 jajka
- 5 średnich jabłek
- 400 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jabłka obrać i usunąć
gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy
do momentu zbielenia. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny - wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao -
dokładnie wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodać pokrojone w
kostkę jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do
tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz