Składniki:
Kotleciki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sos pieczarkowy:
- 5 - 6 pieczarek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 średnia cebula
- ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu
Dodatkowo:
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie:
Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w
wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do
całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną
odcisnąć i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju.
Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na
koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy
ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Z
masy uformować kotleciki i obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni
rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po
zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z
nadmiaru tłuszczu.
Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić
w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w
półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod
pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do
rondelka, zalać wodą (tak aby tylko się skryły), pogotować. Na koniec zaprawić
mąką ze śmietaną, czyli do szklanki wlać 2 łyżki śmietany następnie wlewamy
stopniowo po łyżce sosu i dodajemy 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy, aż do
uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy do sosu małym strumieniem
stale mieszając. Mieszamy do zagotowania, potem jeszcze przez około 1
minutę.
Rada:
- do zrobienia takich kotlecików można wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz