niedziela, 24 lutego 2019

KOTLECIKI Z KAPUSTY KISZONEJ

Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.
Składniki:
Kotleciki:
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Sos pieczarkowy:
  • 5 - 6 pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 średnia cebula
  • ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu
Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • olej
Przygotowanie:
Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem przez około 2 minuty. Na koniec podsmażoną kapustę z cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Sos pieczarkowy - Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oleju. Następnie pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki i dodać do cebuli. Dusić do momentu odparowania wody spod pieczarek. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do rondelka, zalać wodą (tak aby tylko się skryły), pogotować. Na koniec zaprawić mąką ze śmietaną, czyli do szklanki wlać 2 łyżki śmietany następnie wlewamy stopniowo po łyżce sosu i dodajemy 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy do sosu małym strumieniem stale mieszając. Mieszamy do zagotowania, potem jeszcze przez około 1 minutę. 

Kotleciki podawać z sosem pieczarkowym.
Rada:
  • do zrobienia takich kotlecików można wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print