Biszkopt piernikowy:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 200 g margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 350 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 litra mleka
- 1 olejek spirytusowy waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- kilka sztuk białych perełek cukrowych
- różowy i zielony cukier błyszczący
Biszkopt piernikowy - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą
oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy
do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko
mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę.
Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na
koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika -
dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm,
której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i
obsypujemy bułką tartą.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Esencja kawowa - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy barmańskiego syropu o smaku waniliowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa waniliowa -
2 opakowania budyniu waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka -
wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając
dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt
piernikowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt
przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i rozsmarować 1/2 masy
waniliowej. Następnie położyć drugi blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować
pozostałym krem wierzch ciasta i boki tortu cienką warstwą kremu. Wierzch
wyrównać. Na koniec udekorować tort według uznania.
Przykładowa dekoracja:
Na bokach tortu za pomocą startej gorzkiej czekolady zrobić falę. Następnie
również za pomocą startej czekolady na środku tortu zrobić choinkę, zaś po bokach choinki zrobić 2 duże i 1 małą gwiazdkę. Na koniec na choince ułożyć białe perełki cukrowe tak by przypominały
bombki choinkowe, zaś na każdej gwiazdce białą perełkę położyć na
środku. Na koniec posypać po choince i gwiazdkach błyszczącym cukrem różowym i zielonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz