niedziela, 16 grudnia 2018

TORCIK MAKOWO JABŁKOWY Z MASĄ


Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 3 - 4 duże jabłka
  • 200 g rodzynek sułtańskich
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 olejek migdałowy
Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 olejek spirytusowy waniliowy
Dodatkowo:
  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • kilka sztuk białych perełek cukrowych
  • różowy i zielony cukier błyszczący
Przygotowanie:
Biszkopt - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia, następnie dodajemy masę makową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. 

Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć 2/3 masy waniliowej, rozprowadzić, a następnie przykryć drugą połową biszkopta. Na wierzch posmarować pozostałą masą waniliową. Na koniec torcik udekorować według własnego uznania.

Przykładowa dekoracja:
Na środku tortu za pomocą startej czekolady zrobić 2 duże bombki i 1 małą bombkę zaś na rogach torcika zrobić małe choinki. Następnie na każdej choince ułożyć białe perełki cukrowe tak by przypominały bombki choinkowe oraz na każdej bombce ułożyć po kilka perełek cukrowych. Na koniec wierzch na wierzch posypać różowym i zielonym błyszczącym cukrem.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print