- 4 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 200 g rodzynek sułtańskich
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą
oczyszczoną i cynamonem - przesiać. Następnie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem cynamonowym ubijamy
do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko
mieszamy, a następnie dodajemy mleko - mieszamy robotem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem -
dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x45 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
- nie ma potrzeby obtaczania rodzynek i jabłek mąką
- jabłka można skropić sokiem z cytryny, zapobiegnie ich ciemnieniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz