niedziela, 2 grudnia 2018

CYNAMONOWIEC Z JABŁKAMI

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 duże jabłka 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 200 g rodzynek sułtańskich
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć i odcedzić. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem - przesiać. Następnie jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem i cukrem cynamonowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko - mieszamy robotem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x45 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Rada:
  • nie ma potrzeby obtaczania rodzynek i jabłek mąką
  • jabłka można skropić sokiem z cytryny, zapobiegnie ich ciemnieniu
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print