- 250 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 34/ szklanki cukru kryształ
- 80 ml oleju roślinnego
- 300 g jogurtu ananasowego
- 200 g ananasa z puszki
Przygotowanie:
Ananasa z puszki drobno pokroić. Przygotować
dwie miski.
Do
jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem dodać jogurt i
olej - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche i za
pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać. Na koniec dodać pokrojonego drobno ananasa i wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada:
Pamiętajmy
o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie
ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz