niedziela, 20 maja 2018

MUFFINY ANANASOWE

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 34/ szklanki cukru kryształ
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 300 g jogurtu ananasowego
  • 200 g ananasa z puszki
Przygotowanie:
Ananasa z puszki drobno pokroić. Przygotować dwie miski.
Do jednej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem dodać jogurt i olej - wymieszać. Do płynnych składników dodać suche i  za pomocą różdżki (trzepaczki) lub drewnianej łyżki wszystko wymieszać. Na koniec dodać pokrojonego drobno ananasa i wymieszać. Nie używamy robota! Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada:
Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinów, którym jest niedokładne wymieszanie ciasta. Jeśli po wymieszaniu ciasta widać grudki to bardzo dobrze.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print