Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 1 kisiel cytrynowy bez cukru (58g)
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżeczek kakao
- 2 budynie śmietankowe (40 g)
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 750 ml mleka
- 250 g margaryny
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
- wiórki kokosowe
- podłużne biszkopty ok. 14 szt.
- herbatniki maślane ok 26 szt.
Przygotowanie:
Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do
momentu
zbielenia. Następnie dodać przesianą
mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia, kakao i kisielem cytrynowym - dokładnie
wymieszać za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki. Na koniec do przygotowanej wcześniej tortownicy wylać ciasto.
Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa kokosowa-
ugotować budyń śmietankowy w 500 ml mleka - wystudzić. Następnie wiórki
kokosowe zalać 250 ml wrzącego mleka, wymieszać i odstawić do
przestudzenia. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać
do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.
Na koniec dodać wiórki kokosowe namoczone w mleku. Dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę masy na posmarowanie boków torcika. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, na który rozsmarować pozostała masę kajmakową i lekko posypać wiórkami kokosowymi. Na koniec udekorować ciasto biszkoptami podłużnymi.
Schemat przełożenia
Biszkopt
|
Masa kokosowa
|
Herbatniki maślane
|
Masa kajmakowa orzechowa
|
Herbatniki maślane
|
Masa kokosowa
|
Biszkopt
|
Masa kajmakowa orzechowa
|
Wiórki kokosowe
|
Biszkopty podłużne
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz