- 9 jajek
- 9 łyżek cukru
- 7,5 łyżek mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki kakao
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym
- 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 1 jajko
Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy 25 cm i pociąć na trójkąty (mi wyszło 8 trójkątów). Ciasto wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie jajko roztrzepać i każdy trójkąt posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni C.Wystudzone trójkąty udekorować cienkimi paseczkami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą gorzką.
Biszkopt -
na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia,
zaś boki posmarować
masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i z
kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę
utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu
rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 2 olejki spirytusowe waniliowe. Dobrze wymieszać.
Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować 1/2 masy budyniowej waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i wycisnąć nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem waniliowy i lekko posmarować boki kremem. Na koniec ułożyć trójkąty ciasta z ciasta francuskiego, tak by lekko zachodziły na siebie i utworzyły wachlarz.
Pychota. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny i polecam :-)jest bardzo łatwy do zrobienia. U mnie w rodzinie bardzo posmakował próbny wypiek, że powtarzam na święta. Serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńWspaniale wygląda ten torcik! Koniecznie muszę spróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuń