niedziela, 18 marca 2018

TORCIK WIELKANOCNY

Biszkopt kakaowy:
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 7,5 łyżek mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao 
Masa budyniowa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym
Dodatkowo:
  • 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 1 jajko 
Przygotowanie:
Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy 25 cm i pociąć na trójkąty (mi wyszło 8 trójkątów). Ciasto wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie jajko roztrzepać i każdy trójkąt posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni C.
Wystudzone trójkąty udekorować cienkimi paseczkami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą gorzką.


Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 2 olejki spirytusowe waniliowe. Dobrze wymieszać.

Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować 1/2 masy budyniowej waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i wycisnąć nadzienie cukiernicze o smaku czarnej porzeczki Lauretta. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem waniliowy i lekko  posmarować boki kremem. Na koniec ułożyć trójkąty ciasta z ciasta francuskiego, tak by lekko zachodziły na siebie i utworzyły wachlarz.




Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Pychota. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszny i polecam :-)jest bardzo łatwy do zrobienia. U mnie w rodzinie bardzo posmakował próbny wypiek, że powtarzam na święta. Serdecznie pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Wspaniale wygląda ten torcik! Koniecznie muszę spróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

drukuj/print