sobota, 3 marca 2018

BABKA MANDARYNKOWA W POLEWIE

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 mandarynek 
  • sok wyciśnięty z 2 mandarynek
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • kaszka manna o smaku jabłkowym
  • Glazurą Mirror Ascanio Lauretta
  • 2 mandarynki

Przygotowanie:
5 mandarynek obrać, dokładnie usunąć białą skórkę, miąż podzielić na cząstki.

Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek-  lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i  proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć cząstki mandarynek i delikatnie wymieszać je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki.

Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej kaszką manną o smaku jabłkowym. 2 mandarynki obrać i dokładnie usunąć białą skórkę, a następnie pokroić w cienkie plastry.  Na wystudzone ciasto rozłożyć plastry mandarynek i pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta. 
Piec około około 45- 50  minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print