- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2 mandarynek
- sok wyciśnięty z 2 mandarynek
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- masło do wysmarowania formy
- kaszka manna o smaku jabłkowym
- Glazurą Mirror Ascanio Lauretta
- 2 mandarynki
Przygotowanie:
5 mandarynek obrać, dokładnie usunąć białą skórkę, miąż podzielić na cząstki.
Margarynę
rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do
momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wyciśnięty sok z mandarynek- lekko
wymieszać. Dodać przesianą
mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać. Na koniec dołożyć cząstki mandarynek i delikatnie wymieszać je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej kaszką manną o smaku jabłkowym. 2 mandarynki obrać i dokładnie usunąć białą skórkę, a następnie pokroić w cienkie plastry. Na wystudzone ciasto rozłożyć plastry mandarynek i pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta.
Piec około około 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej kaszką manną o smaku jabłkowym. 2 mandarynki obrać i dokładnie usunąć białą skórkę, a następnie pokroić w cienkie plastry. Na wystudzone ciasto rozłożyć plastry mandarynek i pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz