Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 80 g margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
- 2 żółtka
- 1 kg białego sera
- 150 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 7 jajek
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy waniliowej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Glazura Mirror Ascanio Lauretta
Ciasto -
margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia, sodą i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier przesiany cukier puder, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać
2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto
do momentu połączenia się składników.
Masa serowa -
jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia.
Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać zmiksowaną chałwę, wymieszać. Dodać skręcony
ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną,
dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na tortownicę o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i obsypać bułką
tartą. Na ciasto masę serową i równo
rozprowadzić Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C.
Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta.
Cudowny
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń