sobota, 10 marca 2018

SERNIK CHAŁWOWY W GLAZURZE

Ciasto doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, imprez rodzinnych, jak i w roli poczęstunku do popołudniowej kawy lub herbatki. 

Składniki:
Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 2 żółtka
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 150 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 7 jajek
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • Glazura Mirror Ascanio Lauretta
Przygotowanie:
Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier przesiany cukier puder, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać 2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników.
Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać zmiksowaną chałwę, wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na tortownicę o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na ciasto masę serową i równo rozprowadzić
Piec około 50 - 60  minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C.
Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta.

Print Friendly and PDF

3 komentarze:

drukuj/print