Składniki:
- 3 jajka
- 375 g margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2 szklanki mleka
- 290 g powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- około 350 g bakalii (100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g rodzynek sułtańskich, 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 g orzechów włoskich, 50 g płatków migdałowych)
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Orzechy włoskie bardzo drobno okroić. Migdały w płatkach pokruszyć, natomiast rodzynki sparzyć. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakao, przesiać. Ubić całe jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać powidła śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto.Na koniec posypać posikaną kandyzowana skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz