- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanki cukru kryształ
- 120 g pasty sezamowej (1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- sezam
- 50 g czekolady gorzkiej
Jajka do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać ojej i mleko - wymieszać. Potem dodać pastę sezamową i za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej ziarnami sezamu.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Po upieczeniu babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto.
Rada:
Babkę można upiec w formie z kominkiem lub w klasycznej keksówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz