niedziela, 19 listopada 2017

BABKA SEZAMOWA

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanki cukru kryształ
  • 120 g pasty sezamowej (1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
Dodatkowo:
  • sezam
  • 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Jajka do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać ojej i mleko - wymieszać. Potem dodać pastę sezamową i za pomocą miksera dokładnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej ziarnami sezamu.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Po upieczeniu babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto.

Rada:
Babkę można upiec w formie z kominkiem lub w klasycznej keksówce.
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print