Kompot z suszonych owoców na stałe zagościł w tradycji wigilijnej. Przygotowywany jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek i gruszek.
- śliwki - odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność
- jabłka - symbolizują miłość i zdrowie
- rodzynki - symbolizują obfitość
- gruszki - symbolizują długie życie.
- 300 g suszonych jabłek
- 300 g suszonych gruszek
- 250 g wędzonej śliwki
- kilka goździków
- 3 l wody
Przygotowanie:
Suszone jabłka gruszki oraz wędzoną śliwkę przełożyć do dużego garnka i zalać 3 litrami wody. Odstawić na noc. Na drugi dzień dodać kilka goździków, po czym całość doprowadź do wrzenia i gotować według uznania (do momentu wydobycia smaku).
Rada:
- Składniki kompotu można wzbogacić dodając rodzynki, suszone morele
- Według uznania można dosłodzić cukrem lub miodem
- Gdy kompot wyjdzie nam zbyt mocny można go rozcieńczyć przygotowaną wodą
- Do dzbanka z kompotem można dodać kilka plastrów cytryny.
Ja zawsze robię susz z własnych owoców, które w lato suszę :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobrze, tylko pozazdrościć. Ja kupuję u znajomego handlarza i wiem, że pewne są dobre. Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń