Pianka:
- 175 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki żelatyny
- 30 ml syropu z mandarynki
- 60 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 świeże kiwi
- 2 łyżki miodu
- 1/2 - 1 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 375 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w 375 ml gorącej wody, potem przelać do 1/3 wysokości pucharków i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody i przestudzić.
Jogurt naturalny zmiksować po czym dodać żelatynę, syrop z mandarynki oraz cukier puder. Całość mieszać do chwili, aż wszystkie składniki si ę połączą oraz powstaną pęcherzyki powietrza. Piankę jogurtową wyłożyć na stężoną galaretkę do wysokości 2/3 pucharków. wstawić do lodówki do stężenia.
Kiwi obrać i pokroić w niewielką kostkę zblendować. Dodać miód i sok z cytryny zblendować. Mus z kiwi wyłożyć na jogurtową piankę. Deser włożyć do lodówki na około godzinę, by stężał.
Bardzo ładna pianka:) Akurat jutro zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)Należy ona do moich ulubionych. Serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam takie desery, bo są lekkie, nie za słodkie, idealne na letnią pogodę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :-) Serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńTo prawda :-) Serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń