- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru kryształ
- 250 g margaryny lub masła
- skórka starta z 1 cytryny i 1/2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady
Z cytryny i pół pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu
zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do
pieczenia - dokładnie
wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i pomarańczy - wymieszać. Ciasto można piec w foremce na babkę lub
keksówce.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
mniam, wspaniała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) i serdecznie pozdrawiam :-)
Usuń