sobota, 8 kwietnia 2017

AROMATYCZNA CYTRUSOWA BABKA

Składniki:
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru kryształ
  • 250 g margaryny lub masła
  • skórka starta z 1 cytryny i 1/2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Z cytryny i pół pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzona margarynę, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i pomarańczy - wymieszać. Ciasto można piec w foremce na babkę lub keksówce.
Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print