Składniki:
- 7 jajek
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawa do jajek
- pieprz
- ok. 1 łyżki margaryny lub masła
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skorupek. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 6 ubranych jajek przekroić na pół i wyjąć żółtka. Do żółtek dodać 1 drobno pokrojone całe jajko i za pomocą widelca rozdrobnić. Na koniec dodać posiekany szczypior, natkę pietruszki i koper oraz starty żółty ser, dokładnie wymieszać. Farsz doprawić do smaku przyprawą do jajek i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać odrobinę margaryny tak aby tylko skleić farsz. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka.
Rada:
- tak faszerowane jajka możemy zapiec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C lub podawać na zimno
- jajka faszerowane ziołami bardzo dobrze smakują z sosem tatarskim
- jajka można posypać z wierzchu startym żółtym serem i zapiec
- w przepisie nie podawałam soli, gdyż moja przyprawa do jajek zawierała sól, ale jak najbardziej można dodać do smaku jeśli ktoś potrzebuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz