Ciasto:
- 100 g zimnej margaryny
- 125 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Beza:
- 60 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 białka
- 1 łyżka dobrze kopiasta mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (220 g) - można użyć innego smaku
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki i szczyptę soli - wymieszać. Dorzucić zimną margarynę. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.
Beza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać.
Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście posmarować dżem, wyłożyć pianę i na wierzch obsypać wiórkami kokosowymi.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
Rada:
- w momencie gdy zagniatamy ciasto jest tłuste, ja osobiście się tym nie przejmuję i nie widzę potrzeby dodawania dodatkowo mąki. Po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche.
- jeśli zauważymy pod koniec pieczenia, że nasze ciasto zbytni się przyrumienia, warto przykryć je folią aluminiową
Dziękuję ... nie chwaląc się nie tylko wygląda, ale smakuje obłędnie kokosem
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciasto. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńA le pyszne ciacho .
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie wszystkim za piękne i miłe komentarze :-)
OdpowiedzUsuńTej mąki ziemniaczanej to łyżka czy łyżeczka ??
OdpowiedzUsuń1 łyżka dobrze kopiastej mąki ziemniaczanej
Usuńtych stopni to chyba 180 a nie 18 :)))
OdpowiedzUsuńtak piec w 180 stopni C, już poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi
Usuń