sobota, 18 lipca 2015

BABKA CYTRYNOWA

Składniki: 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cytryny
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml oleju
  • cukier puder waniliowy - do dekoracji
Przygotowanie:
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę z cytryn. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać olej i mleko - wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Na koniec dodać startą skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać, można zrobić za pomocą miksera na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 18,5 x 28 cm wysmarowana margaryną i wysypaną bułką tartą. 
Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Rada: 
  • cytrynę najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka cytryny pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca
  • cytrynę najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce do cytrusów, można również za pomocą zestera tylko później trzeba tą skórkę posiekać nożem na mniejsze kawałki lub jeśli ktoś nie posiada można za pomocą tarki do warzyw o drobnych oczkach. 


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

drukuj/print