- 1 i 1 / 2 szklanki mąki
- 3 / 4 szklanki cukru
- 1 / 2 szklanki lub 3 / 4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 / 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 / 3 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 / 2 olejka waniliowego
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych.
Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, olej, olejek waniliowy. Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Wykonać ciasto nie dokładnie, czyli jak, zmiksować tylko chwilkę do połączenia się składników ? Czy jajek nie potrzeba ? Lubię ciasta z kokosem i chętnie upiekę bo bardzo proste. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa osobiście w muffinach nie używam miksera. Wszystkie składniki mokre wlać do jednej miski i za pomocą różki lub łyżki wymieszać ze sobą. Do drugiej miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Na koniec do mokrych składników wsypać suche i za pomocą różki lub łyżki wymieszać.
UsuńZasadą muffin, aby były puszyste i miękkie oraz wilgotne jest nie dokładne wymieszanie mąki najlepiej jak jest trochę grudek.
Usuńmam pytanie jak długo je pieczemy i w jakiej temperaturze
OdpowiedzUsuńWitam :-) Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C
Usuńmam pytanie jak długo je pieczemy i w jakiej temperaturze
OdpowiedzUsuńWitam :-) Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C
OdpowiedzUsuń