poniedziałek, 27 lipca 2015

MUFFINY KOKOSOWO - WANILIOWE

Składniki:
  • 1 i 1 / 2  szklanki mąki
  • 3 / 4 szklanki cukru
  • 1 / 2  szklanki lub 3 / 4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 / 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 / 3 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 / 2 olejka waniliowego 
Przygotowanie:
Przygotować dwie miski. Zgodnie za zasadą w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki do mokrych. 

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz wiórki kokosowe - wymieszać. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, olej, olejek waniliowy. Na koniec dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość.

Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.



7 komentarzy:

  1. Wykonać ciasto nie dokładnie, czyli jak, zmiksować tylko chwilkę do połączenia się składników ? Czy jajek nie potrzeba ? Lubię ciasta z kokosem i chętnie upiekę bo bardzo proste. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście w muffinach nie używam miksera. Wszystkie składniki mokre wlać do jednej miski i za pomocą różki lub łyżki wymieszać ze sobą. Do drugiej miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Na koniec do mokrych składników wsypać suche i za pomocą różki lub łyżki wymieszać.

      Usuń
    2. Zasadą muffin, aby były puszyste i miękkie oraz wilgotne jest nie dokładne wymieszanie mąki najlepiej jak jest trochę grudek.

      Usuń
  2. mam pytanie jak długo je pieczemy i w jakiej temperaturze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-) Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C

      Usuń
  3. mam pytanie jak długo je pieczemy i w jakiej temperaturze

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :-) Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C

    OdpowiedzUsuń