- 100 g chałwy waniliowej
- 50 g chałwy z czekoladą gorzką
- 150 g margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 / 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6, 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową i czekoladową, margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wbić jajko.. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 / 2 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Piec 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Ciasteczka idealnie pasują do gorącej czekolady, kawy lub do swojej ulubionej herbatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz