sobota, 11 lipca 2015

KRUCHE CIASTECZKA Z CHAŁWĄ

Składniki:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g chałwy z czekoladą gorzką
  • 150 g margaryny 
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 / 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 6, 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do miski kruszymy chałwę waniliową i czekoladową, margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wbić jajko.. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto.Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 1 / 2 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

Piec 15 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasteczka idealnie pasują do gorącej czekolady, kawy lub do swojej ulubionej herbatki.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print