Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 wafelek o smaku toffi
- 1 wafelek o smaku czekoladowym
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220g)
- 8 kostek czekolady gorzkiej
- cukier perlisty złoty
Przygotowanie
Biszkopt- wafelek toffi i czekoladowy za pomocą widelca drobno pokruszyć. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać pokruszone wafelki i za pomocą różdżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na spód biszkopta rozsmarować cały dżem wiśniowy i przykryć drugim blatem biszkopta. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i na wierzchu ciasta zrobić esy floresy. Wierzch czekolady posypać odrobiną cukru perlistego złotego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz