niedziela, 20 listopada 2022

ŚWIĄTECZNA BABKA

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g margaryny
  • 3 duże jabłka 
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g mielonych orzeszków ziemnych
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć. Kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem lub drobno posiekać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy bakalie, wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 35 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj/print