Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 250 g margaryny
- 3 duże jabłka
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g mielonych orzeszków ziemnych
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć. Kandyzowaną skórkę pomarańczową rozdrobnić elektrycznym rozdrabniaczem lub drobno posiekać. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - przesiać. Jajka z cukrem ubić na kogel - mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy bakalie, wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 35 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.Ciasto po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz