Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
Masa kokosowa:
- 2 opakowania budyni o smaku kokosowym
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 0,5 litra mleka
- 1 łyżeczka aromatu kokosowego w płynie
- 80 g wiórek kokosowych
- 200 ml mleka
Dodatkowo:
- garść płatków czekoladowych lub ok. ok. 50 g startej gorzkiej czekolady
- słoik dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220g)
Przygotowanie
Biszkopt kakaowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa kokosowa - 2 opakowania budyni o smaku kokosowym rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Następnie 200 ml mleka zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać robotem. Na koniec dodać aromat kokosowy, wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta rozsmarować cały dżem wiśniowy, a następnie wyłożyć połowę kremu kokosowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec wierzch posypać płatkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz