Składniki:
Masa serowa cytrynowa:
2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Przełożenie:
- 500 g sera białego
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżka żelatyny
- 200 ml mleka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego w proszku
- 250 g margaryny
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- 700 ml gorącej wody
- 2 opakowania delicji pomarańczowej (1 opakowanie 300g)
2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa cytrynowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem ubijamy robotem na najniższych obrotach. Dodać skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy masa będzie gładka. Następnie dodać wyciśnięty sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę dokładnie zmiksować robotem. Na koniec dodać armat cytrynowy i dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
Dno tortownicy o średnicy 24x24 cm wyłożyć delicjami. Na biszkopty wykładamy masę serową cytrynową, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut do lekkiego stężenia. Następnie na wierzchu ułożyć delicje pomarańczowe. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę o smaku pomarańczowym. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Deser kroić ostrym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz