Składniki:
Biszkopt piernikowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Masa serowa:
- 4 opakowania waniliowych serków homogenizowanych (1 opakowanie 175 g)
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- 330 ml śmietanki 30%
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku
Pianka wiśniowa:
- 330 ml śmietanki kremówka 30%
- 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
- 500 ml gorącej wody
Przygotowanie
Biszkopt piernikowy- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Masa serowa - 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po jednym serku homogenizowanym. Następnie dodać do smaku cukier puder. Na koniec dodać żelatynę w proszku i chwilę ubijamy robotem na najwyższych obrotach.
Pianka wiśniowa - 2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. 330 ml śmietanki kremówki ubić na sztywno. Następnie małą strużką wlewać wystudzoną lecz całkowicie płynną lub lekko gęstą galaretkę wiśniową, cały czas ubijając, aby nie zrobiły się rudki.
Przełożenie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Do tortownicy o wymiarach biszkoptu na spód kładziemy 1 blat biszkoptu. Na biszkopt wykładamy całą masę serową i wstawimy do lodówki na ok 30 do 60 minut do stężenia. Następnie wykładamy 2 blat biszkopta i wylewamy cały mus wiśniowy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz