Ciasto cynamonowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 110 g margaryny
- 400 g jogurtu naturalnego
- 520 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 kg białego sera
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g margaryny
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 duże jabłka
- 150 g suszonych śliwek
Masa serowa - ser skręcić raz lub dwa razy. Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszysta masę. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Następnie dodać skręcony
ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać
przesianą mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać.
Śliwki suszone - pokroić w średnią kostkę. Jeśli są twarde można wcześniej namoczyć w wodzie ok. 60 minut.
Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnia kostkę.
Ciasto cynamonowe - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do
pieczenia i cynamonem przesiać. Jajka z cukrem ubić na
kogel mogel. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać jogurt - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i cynamonem - dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę.
Przełożenie:
Spód tortownicy o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do
pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy całe ciasto cynamonowe - wyrównujemy wierzch i wykładamy jabłka i śliwki pokrojowe w średnią kostkę. Na koniec na owoce wylewamy cała masę serową - wierzch wyrównujemy.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Rada - ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz